De wereld van Fluoriet: Het Kleurrijke Mineraal

De wereld van Fluoriet: Het Kleurrijke Mineraal

Welkom in de Wereld van Fluoriet, het kleurijke mineraal.

Stap binnen in de betoverende wereld van fluoriet, een mineraal dat de aandacht trekt met zijn opvallende kleurenpracht en zijn veelzijdige aard. Bekend als vloeispaat onder kenners, wordt dit mineraal zowel door de scherpzinnige wetenschapper als de intuïtieve spirituele zoeker gewaardeerd. In deze diepgaande verkenningstocht ontrafelen we fluoriet's eigenschappen, zijn toepassingen, zijn geologische voorkomen en zijn spirituele betekenis.

Wat is Fluoriet?

Fluoriet, of calciumfluoride (CaF2), behoort tot de mineralengroep Halogeniden en is een mineraal dat zich presenteert in een regenboog van kleuren. Van diepgroen tot koninklijk paars, van oceaanblauw tot zonnegeel, en zelfs tot een heldere, kleurloze transparantie - fluoriet's verscheidenheid is een natuurwonder op zich. Deze kleurrijke diversiteit maakt het een geliefd object onder verzamelaars en geeft het een reeks aan optische en fysische eigenschappen. Met een glasachtige glans en een perfecte octaëdrische splijting, kan fluoriet  in acht vlakken met gelijke richtingen splijten, een kenmerk dat van het mineraal een fascinerende studie maakt.

  • Isometrisch Kubieke Gewoonte: Fluoriet  kristalliseertvaak in een isometrisch kubieke vorm, maar het is niet beperkt tot deze vorm. Het kan ook octaëdrische vormen aannemen en zelfs meer complexe isometrische vormen, wat bijdraagt aan de variëteit en esthetische aantrekkingskracht van het mineraal.
  • Kristaltweeling: Fluoriet kan kristaltweeling vertonen, waarbij twee kristallen op een symmetrische manier samen groeien, wat complexiteit toevoegt aan de waargenomen kristalgewoonten. 

kristal structuur fluoriet

Kristalstructuur van Fluoriet : bron wikipedia

yellow fluorite

 

Een Naam met Stroom

De herkomst van de naam 'fluoriet' neemt ons mee terug naar de vroege smederijen en metaalbewerking, waar het als flux diende om metalen gemakkelijker te laten vloeien en stromen. Flux is een substantie die wordt geïntroduceerd bij het smelten van ertsen om de vloeibaarheid te bevorderen en om ongewenste onzuiverheden in de vorm van slakken te verwijderen. Het Latijnse 'fluere', wat 'stromen' betekent, gaf het mineraal zijn naam en weerspiegelt een lange geschiedenis van praktisch gebruik. Georgius Agricola, een Duitse mineraloog uit de 16e eeuw, was de eerste die de naam gebruikte, en sindsdien is het synoniem geworden voor de heldere kleuren en de glasachtige glans die we vandaag in fluoriet waarderen. Dit mineraal is ook de naamgever van het element fluor, aangezien het een vitale bron is van fluoride-ionen, onmisbaar voor de vervaardiging van fluorwaterstofzuur en tal van andere fluorverbindingen.

Georgius Agricola

Georgius Agricola

Een Geologische Reis

Het geologische voorkomen van fluoriet is een verhaal vol variatie en contrast. Het wordt voornamelijk gevonden in hydrothermale aderen, waar hete, mineraalrijke wateren zich een weg banen door de aardkorst, afkoelen en kristalliseren in de omringende gesteenten. Samen met andere mineralen zoals kwarts, calciet en barite, vormt fluoriet een palet van kleuren en vormen, beïnvloed door de unieke omstandigheden van de hydrothermale vloeistof.

Niet alleen in deze aderen, maar ook in pegmatieten - die grofkorrelige, intrusieve gesteenten die rijk zijn aan zeldzame elementen - vindt fluoriet zijn plaats. Hier kan het groeien tot opvallende, vaak grote en heldere kristallen. En het verhaal stopt niet bij de vaste rotsen; in sedimentaire gesteenten zoals kalksteen en zandsteen kan fluoriet zich nestelen als een secundair mineraal. Bovendien kan het als vulkanisch sublimaat tevoorschijn komen rond actieve vulkanen, waar het uit de gasfase kristalliseert.

Van Licht en Kleur

Een van de meest betoverende aspecten van fluoriet is zijn vermogen om te schitteren onder ultraviolet licht. Deze fluorescerende eigenschap, die de term 'fluorescentie' aan de wereld gaf, toont het mineraal in een ander licht - letterlijk. Het is de aanwezigheid van bepaalde onzuiverheden in het mineraal die deze lichtshow mogelijk maakt.

 

Fluoriet kristal in gewoon licht en dan onder een UV lamp

Wereldwijd Bewonderd

De beroemde vindplaatsen van fluoriet - van de groene diepten van de Rogerley Mine in Engeland tot de hemelsblauwe kristallen van de Illinois-Kentucky Fluorspar District in de VS, van de kleurrijke variëteiten in China's Fujian Provincie tot de helderblauwe stenen uit Namibië's Okorusu Mine - spreken tot de verbeelding van elke liefhebber.

Rogerley Mine in Engeland

Rogerley Mine in Engeland

Namibië's Okorusu Mine

Namibië's Okorusu Mine

Fluoriet in de Praktijk

Verder dan zijn esthetische allure, heeft fluoriet zijn waarde bewezen in de industrie en optiek, waar het helpt om staal te smelten en lenzen van de hoogste kwaliteit te produceren. Zelfs in de 18e eeuw werd het, hoewel nu niet aanbevolen, als medicijn ingezet.

In de edelsteenkunde staat fluoriet bekend om zijn brede scala aan kleuren, waaronder paars, blauw, groen, geel, kleurloos, en zelfs zwart. Deze kleurenvariatie, gecombineerd met de transparantie en glans van fluoriet, maakt het een populaire keuze voor sieraden en decoratieve objecten.

Fluoriet Donut

Fluoriet schaal, museum kwaliteit

Een Kristal van Betekenis in de spirituele wereld

Fluoriet, bekend om zijn vermogen om orde in de chaos te scheppen, wordt gewaardeerd voor zijn reinigende en beschermende eigenschappen, die helpen bij het afweren van negatieve energieën. Het bevordert mentale helderheid en concentratie, wat het een geliefde steen maakt voor studie en professioneel werk. Deze steen wordt geassocieerd met het brengen van balans en harmonie, zowel emotioneel als fysiek, en ondersteunt individuen in tijden van verandering. Het draagt bij aan spirituele groei door het bewustzijn te verhogen en de intuïtie te versterken, waardoor het een krachtig instrument is voor spirituele ontwikkeling. Fluoriet wordt ook gebruikt in healing, waar het wordt geacht fysieke aandoeningen te helpen herstellen en de zelfzorg te bevorderen. De kleur van de steen kan invloed hebben op zijn specifieke eigenschappen, zoals groene fluoriet voor genezing en gele voor intellect.

fluorite from China

Conclusie

In deze blog hebben we gereisd van de diepste mijnen tot de hoogste bergen, van oude smidsen tot moderne laboratoria, en door de rijke landschappen van de menselijke geest. Fluoriet, in al zijn veelkleurige glorie, blijft ons boeien en inspireren.

Bronnen : minedat en wikipedia. 

Ons Aanbod vind je hier

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.