"De Magie van Opalen: Verzorging, Soorten en Geschiedenis Ontsluierd"

"De Magie van Opalen: Verzorging, Soorten en Geschiedenis Ontsluierd"

De Magie van Opalen:

De geschiedenis van opaal is net zo kleurrijk en fascinerend als de steen zelf. Daterend uit ongeveer 4000 v.Chr., markeren opaal als een van de oudste gebruikte edelstenen in de menselijke geschiedenis. Deze vroege artefacten, vermoedelijk afkomstig uit Ethiopië, tonen aan dat de waardering voor opaal diep geworteld is in onze voorouderlijke culturen.

 De Reis van Opaal door de Eeuwen Heen

De manier waarop opaal, net als diamanten, smaragden, robijnen en saffieren, in de geschiedenis werd ontdekt en gemijnd, weerspiegelt de ontwikkeling van de menselijke beschaving. Van het zorgvuldige handwerk van de vroege mens die leerde hoe ze deze edelstenen konden bewerken tot decoratieve vormen, tot het symboliseren van rijkdom binnen ontwikkelde gemeenschappen, opaal heeft een bijzondere plek ingenomen in de annalen van de geschiedenis.


Wereldwijde Waardering

In de Oude Wereld was Hongarije de voornaamste bron van opaal voor Europa en het Midden-Oosten, terwijl in de Nieuwe Wereld Mexico, Peru en Honduras hun eigen keizerrijken voorzagen van deze edelsteen. De introductie van Nieuwe Wereld opaal in Spanje door de conquistadores in de vroege zestiende eeuw verbreedde de horizon van opaal als een gewilde schat.

Australië's Dominantie in Opaalproductie

Sinds de late 19e eeuw heeft Australië de opaalproductie gedomineerd, goed voor meer dan negentig procent van de wereldproductie. De ontdekking van opaal in Australië en de daaropvolgende ontwikkeling van de velden markeren een keerpunt in de geschiedenis van opaal. Het land is beroemd geworden om zijn kleurrijke en zeldzame zwarte en kristal opalen, vooral uit Lightning Ridge.

De mooiste opaal ooit gevonden The Virgin Rainbow Opal

Culturele en Magische Betekenissen


Opaal is door de eeuwen heen toegeschreven aan magische kwaliteiten. Van de vroege Grieken die geloofden dat opaal krachten van vooruitziendheid en profetie bood, tot de Romeinen die het zagen als een teken van hoop en zuiverheid. De verhalen rondom opaal zijn rijk en gevarieerd, zoals die van Mark Antony die zo verlangde naar een opaal dat hij senator Nonius verbande omdat hij weigerde zijn opaal te verkopen, of de Romeinse keizer die een derde van zijn koninkrijk bood voor slechts één opaal.
Opalen zijn fascinerende edelstenen, bekend om hun unieke vermogen om licht te breken en een schitterend spel van kleuren te tonen. Hun vorming en de diversiteit aan soorten maken opaal tot een bijzonder onderwerp van studie en bewondering.

Hoe Opalen Ontstaan

Opalen worden gevormd uit een oplossing van siliciumdioxide en water. Dit gebeurt wanneer regenwater door de aardbodem sijpelt en siliciumdioxide (SiO2) oplost uit zandsteen. Dit silicarijke water infiltreert vervolgens in diepe scheuren en holtes in de ondergrond. Wanneer het water verdampt of wegdruppelt, blijft er een siliciumdioxidegel achter. In de loop van de tijd, soms over miljoenen jaren, hardt deze gel uit tot opaal.

Opalen bevatten meestal tussen de 6% en 10% water, ingesloten binnen hun siliciumdioxidestructuur. Deze unieke structuur is verantwoordelijk voor het kenmerkende kleurenspel van opalen, bekend als opalescentie. Lichtstralen die door de kleine silicadeeltjes gaan, worden gebroken en verspreid, waardoor de opaal in verschillende kleuren lijkt te schitteren.


Landschap vol met gaten naar tunnels door opaalwinning Australie

Landschap in Australie waar opaal wordt gewonnen (gaten naar mijntunnels) 

Soorten Opalen

Er zijn veel verschillende soorten opalen, variërend in kleur, oorsprong en waarde. We lijsten ze even op met in het kort de specifiek kenmerken :

 • Edelopaal: Dit is de meest waardevolle vorm van opaal, bekend om zijn vermogen om een volledig spectrum van kleuren te tonen. Edelopaal vertoont een fenomeen bekend als ' kleurenspel' of opalescentie, waarbij de steen schittert en verandert van kleur wanneer deze onder verschillende hoeken wordt bekeken. Het is gevormd uit een oplossing van siliciumdioxide en water. Wanneer het water verdampt, blijft een siliciumdioxide neerslag over die geleidelijk kristalliseert tot opaal. De specifieke kleuren die worden waargenomen in het kleurenspel van een opaal, hangen af van de grootte en de regelmatige ordening van de silicadeeltjes. Verschillende maten van silicabollen diffracteren verschillende golflengtes (kleuren) van licht. Kleinere bollen neigen naar het blauwe einde van het spectrum, terwijl grotere bollen neigen naar het rode einde.
Edelopaal is een verzamelnaam voor verschillende soorten: 

  Ethiopisch Opaal: Gevonden in vulkanisch gesteente, voornamelijk in de Welo-regio, en relatief nieuw op de markt sinds de vroege 21e eeuw. Ethiopisch opaal kan zowel het kleurenspel effect vertonen als een verscheidenheid aan achtergrondkleuren, waaronder helder, wit, geel, oranje, en zelfs rood. Heeft een relatief hoog watergehalte, soms tot 10% of meer, wat het enigszins gevoelig maakt voor uitdroging en veranderingen in temperatuur of vochtigheid. Dit kan invloed hebben op de stabiliteit en het uiterlijk van de opaal over tijd.

  foto van edelopaal met een schitterend kleurenspel

  Andamookaopaal: Een type edelopaal dat bekend staat om zijn heldere kleuren, afkomstig uit Andamooka, Zuid-Australië. Dit is een van de oudste bekende opaalvelden in Australië. Een van de beroemdste opalen, bekend als de "Andamooka Opaal" of de "Queen's Opal", werd gepresenteerd aan Koningin Elizabeth II in 1954 tijdens haar eerste bezoek aan Australië. Deze opaal, die meer dan 200 karaat weegt, is een van de grootste en meest prachtige opalen ooit gevonden en werd gezet in een halsketting als een geschenk van het volk van Zuid-Australië. Het symboliseerde de rijke natuurlijke hulpbronnen van Australië en de warmte van zijn mensen.

  Andamookaopaal
  Andere Edelopalen: Komen vaak voor in sedimentaire gesteenten, zoals in Australië, dat een lange geschiedenis heeft van opaalwinning. Australische opalen, zoals die uit Coober Pedy, Lightning Ridge, en Andamooka, staan bekend om hun kwaliteit en diversiteit, inclusief het beroemde zwarte opaal :

  Zwarte en kristalopalen: Zwarte opalen hebben een donkere achtergrondkleur die de opalescentie versterkt, waardoor de kleuren bijzonder levendig lijken. Kristalopalen zijn doorzichtig tot doorschijnend en kunnen een breed scala aan kleuren tonen.

  • Vuuropaal: Vernoemd naar zijn vurige oranje, geel en rode kleuren. Vuuropalen hebben niet altijd het kenmerkende kleurenspel van edelopalen, maar ze zijn gewild vanwege hun diepe, verzadigde kleuren. Mexico is een bekende bron van hoogwaardige vuuropalen.
  vuuropaal ruw stuk mexico
  • Boulderopaal: Deze opalen zijn uniek omdat ze nog vastzitten aan het moedergesteente, meestal een soort ijzersteen. Boulderopalen kunnen spectaculaire kleuren en patronen vertonen, vaak met een donkere achtergrond die de kleuren nog levendiger maakt.

  black opal

  • Harlekijn Opaal : Gekenmerkt door een opvallend patroon van felgekleurde, geometrische 'patches', vergelijkbaar met een harlekijn kostuum. Dit patroon is zeer zeldzaam en gewild. Vindplaatsen : Australië
  harlekijn opaal
  • Melkopalen of potch: Dit zijn opalen die geen kleurenspel vertonen. Ze zijn meestal wit, grijs of groen en worden vaak gebruikt als achtergrond voor boulderopalen of in sieraden waar het ontbreken van kleurenspel gewenst is.`


  • Zwarte en Groene Opaal uit Madagaskar : Madagaskar produceert unieke variëteiten van opaal, waaronder zwarte en groene opalen. De zwarte opaal vertoont vaak een donkere achtergrond die het kleurenspel kan versterken, terwijl de groene opaal een aantrekkelijke groene tint heeft zonder het speel-van-kleur effect. De specifieke geologische omstandigheden van Madagaskar, waaronder vulkanische activiteit, dragen bij aan de vorming van deze opalen. Net als andere opalen, bestaat groene opaal uit silica en water. De specifieke omstandigheden waaronder de groene opaal in Madagaskar wordt gevormd, zoals de temperatuur, druk en de aanwezigheid van bepaalde mineralen, dragen bij aan de ontwikkeling van zijn groene kleur.

  groene opaal
  • Opaal uit Honduras

  Honduras is bekend om zijn opaal met een matriciale basis, waarin de opaal is ingebed in een donkere matrix (moedergesteente). Deze opalen tonen vaak niet het typische kleurenspel effect maar hebben een unieke aantrekkingskracht vanwege de contrastrijke kleuren tegen de donkere achtergrond. Net als andere opalen, vormt Hondurese opaal zich uit een silica-oplossing die neerslaat in scheuren en holtes van vulkanisch gesteente. Deze opalen worden soms "black matrix opal" genoemd vanwege de donkere matrix waarin de opaal is ingebed.

  • Contra-Luz Opaal

  Uniek vanwege zijn vermogen om zijn kleurenspel te vertonen wanneer het licht er doorheen schijnt (contra-luz), in tegenstelling tot de meeste andere opalen die kleurenspel vertonen wanneer het licht erop valt. Contra-Luz is zeldzaam, met enkele bekende vindplaatsen in Mexico en Brazilië.

  contra luz opal

   

  Geografische Verspreiding

  Hoewel opaal in meer dan twintig landen wordt gevonden, is Australië de grootste producent, verantwoordelijk voor ongeveer 95% van de wereldvoorraad. Andere landen met opmerkelijke opaal vondsten zijn Ethiopië, Mexico, Brazilië, en de Verenigde Staten.

  De diversiteit en schoonheid van opaal maken het een zeer gewilde edelsteen, zowel voor sieraden als voor verzamelingen. Elk stuk opaal is uniek, met zijn eigen individuele patroon en kleurenspectrum, wat bijdraagt aan de tijdloze fascinatie voor deze prachtige stenen.

  Verzorging van Opalen

  • Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen: Opalen kunnen door hitte uitdrogen, wat kan leiden tot craquelé of barstjes. Vermijd het dragen van opalen in zeer hete omgevingen of het blootstellen aan direct zonlicht voor langere tijd.
  • Wees voorzichtig met water: Hoewel opaal uit water bestaat, kan langdurige blootstelling aan water, vooral in combinatie met zeep of andere chemicaliën, de steen beschadigen. Het is het beste om opalen sieraden af te doen voor het douchen, zwemmen of handen wassen.
  • Vermijd schokken en krassen: Opalen zijn relatief zacht in vergelijking met andere edelstenen zoals diamanten of saffieren. Het is belangrijk om ze te beschermen tegen harde schokken en krassen door ze niet te dragen tijdens activiteiten die ze kunnen beschadigen.
  • Zachte reiniging: Reinig opalen zachtjes met een vochtige zachte doek. Gebruik geen ultrasone reinigers, stoomreinigers of agressieve chemicaliën.

   Spiritueel : 

   Boulder Opaal bevordert emotioneel welzijn en helpt je met het loslaten van oude emotionele bagage. Hij heeft kalmerende eigenschappen waardoor stress, angst en spanning kunnen verminderen en zo voor meer innerlijke rust en vrede zorgt. Het is een steen die de intuïtie vergroot. Deze Opaal stimuleert creativiteit en inspiratie en helpt je bij het uiten van gedachten en gevoelens op een duidelijke en liefdevolle manier. Het is een beschermende steen die negatieve energieën kan afweren. Boulder opaal verbindt je met de aarde en het bevordert zo stabiliteit en evenwicht.

    

   Ons aanbod vind je hier

   Terug naar blog

   Reactie plaatsen

   Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.