Amber of Barnsteen: Het Gouden Geschenk van de Natuur

Amber of Barnsteen: Het Gouden Geschenk van de Natuur

Wat is Amber of Barnsteen Precies en Hoe Wordt Het Gevormd?

   Amber en NIET ambergris. De term "amber" kan inderdaad naar twee heel verschillende substanties verwijzen. Amber, of barnsteen zoals het in het Nederlands vaak wordt genoemd, is gefossiliseerde hars die afkomstig is van naaldbomen en ongeveer 40 tot 60 miljoen jaar oud kan zijn​​. Deze hars is door de eeuwen heen verhard en vaak worden er insluitingen zoals insecten in gevonden.

  Daarentegen verwijst ambergris naar een wasachtige substantie die wordt geproduceerd in de darmen van potvissen en kan worden gevonden drijvend in tropische zeeën of aangespoeld op stranden. Ambergris werd historisch gewaardeerd als een ingrediënt in parfum en medicijnen vanwege zijn unieke geur en eigenschappen​​.

  Deze twee worden soms met elkaar verward vanwege hun gelijknamige Engelse term "amber", maar ze zijn geheel verschillend in zowel oorsprong als samenstelling. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, vooral in de context van juwelen en verzamelingen, waar barnsteen een veelgebruikt materiaal is, terwijl ambergris een zeldzame en kostbare stof is die in de parfumerie wordt gebruikt.

  Amber is dus in feite gefossiliseerde boomhars die chemisch is veranderd door begraving in de grond. Dit proces vindt plaats over miljoenen jaren. De hars wordt aanvankelijk uitgescheiden als een verdedigingsmechanisme door bomen, meestal naaldhout, bij verwondingen of stress. Over tijd kan deze hars insecten, plantenresten en luchtbellen insluiten. Na begraving onder sedimenten ondergaat de hars een reeks chemische veranderingen, bekend als diagenese, waarbij vluchtige componenten verdampen en complexe organische verbindingen een solide substantie vormen. Deze substantie fossiliseert vervolgens tot amber door verdere verharding en kristallisatie​​​​​​.

  1. Vanwaar de naam Amber? De Griekse naam voor amber, "elektron", is de oorsprong van de woorden elektron en elektriciteit. Dit komt omdat amber elektrisch geladen kan worden door wrijving en vervolgens lichte voorwerpen zoals gedroogd gras kan aantrekken. Dit fenomeen heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mystieke allure van amber door de geschiedenis heen.​ Het is vaak transparant tot doorschijnend en kan verschillende kleuren hebben, variërend van lichtgeel tot donkerrood, afhankelijk van de omstandigheden waaronder het werd gevormd. Een interessant kenmerk van amber is de mogelijke insluiting van oude organismen zoals insecten, wat ons een unieke kijk geeft op het leven miljoenen jaren geleden​​​​.
  2. Hoe Werd Amber Historisch en Cultureel Gewaardeerd? Amber wordt al lang geassocieerd met zon en bescherming. Veel culturen zagen amber sieraden als krachtige talismannen om negatieve energieën af te weren en fysieke of emotionele schade te voorkomen. Het werd ook gebruikt als een amulet tegen ziekten en bij kinderbegrafenissen geplaatst als bescherming in het hiernamaals. In de geneeskunde werd het gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals keelpijn en geestesziekten en zelfs vermengd met rozenolie en honing voor het behandelen van oog- en oorinfecties​​​
  3. Amber in de Griekse en Romeinse Cultuur: De Grieken en Romeinen gebruikten amber in sieraden en kunstwerken. De Grieken noemden het elektron, refererend aan de Zonnegod, terwijl de Romeinen het gebruikten als symbool van status en macht. Bovendien merkte Plinius de Oudere op dat amber in vloeibare vorm insecten moest hebben ingesloten, wat wijst op een vroege erkenning van de oorsprong van amber​​.
  4. Amber in Aziatische Culturen: In Azië wordt amber gezien als spiritueel significant, verbonden met de levenskracht van bomen. Het wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van moed in China, waar het ook werd verbrand tijdens belangrijke festivals om olie te produceren​​
  5. De Amber Kamer: Een van de meest spectaculaire toepassingen van amber was de Amber Kamer in het Russische paleis van Catharina de Grote, vaak omschreven als het 'achtste wereldwonder'. Het was een prachtig voorbeeld van barokke kunst, rijk aan kunst en vakmanschap. Hoewel het oorspronkelijke kunstwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, blijft de reconstructie ervan een symbool van de pracht van amber​​​.
  6. Amber en Genezing:

   Lang voor de moderne geneeskunde, was er Amber dat barnsteenzuur bevat, met eigenschappen die voorafgingen aan het gebruik van antibiotica in medicijnen. Dit kostbare geschenk van hars, getransformeerd door de tijd, werd gezien als een middel tegen allerlei fysieke ongemakken. Oude genezers zagen in zijn gouden gloed de sleutel tot verlichting van kwalen zoals hartproblemen en artritis, en zelfs de pijnlijke processen van het tandjes krijgen bij baby's. Het is een echo van een tijd waarin de verbinding tussen mens en natuur de basis vormde voor gezondheid en welzijn.

  7. Vindplaatsen : 

   In een wereld waar de tijd zichzelf in hars heeft vastgelegd, vertelt amber een verhaal dat zo oud is als de bossen zelf. In de Baltische regio, een gebied dat door de eeuwen heen is gevormd door de invloeden van Polen, Rusland en de Baltische staten, vindt men de grootste amberafzettingen ter wereld. Hier wordt barnsteen, bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit, nog steeds met de hand gewonnen en getransformeerd tot sieraden die de essentie van de natuur vastleggen.

   Deze rijkdommen strekken zich uit over de oceaan naar de Dominicaanse Republiek, waar amberafzettingen juwelen voortbrengen die even helder zijn als het Caribische water. Verder naar het oosten, in de verborgen hoeken van Myanmar, vindt men amber die de verzamelaars en kunstenaars betovert met zijn unieke kleurenspel.

   Hoewel Indonesië ook amber herbergt, geven de stukken die het voortbrengt een ander verhaal te kennen. Ze zijn robuust en groots, maar het wordt echter beschouwd als amber van lage kwaliteit en produceert bijna nooit insectinsluitingen, waardoor het minder gewild.Elk stuk amber draagt bij aan de mozaïek van verhalen over de aarde, zijn verleden en de natuurlijke schoonheid die het achterlaat voor ons om te koesteren.

  8. Waar Moet Men Op Letten Bij het Kiezen van Kwalitatieve Amberjuwelen? Bij het kiezen van amberjuwelen is het belangrijk om te letten op de kleur, helderheid, en de aanwezigheid van insluitingen. Echte amber drijft in zoutwater, wat een eenvoudige test is om de authenticiteit te bepalen. Daarnaast zijn de kleurvariaties en natuurlijke patronen indicatief voor kwalitatief goede amber​​​​. Hoewel de meest voorkomende kleur van amber geel is, kan het ook worden gevonden in honingbruin, roodbruin en zelfs zwart. De zeldzaamste kleuren van amber, blauw en groen, worden meestal alleen gevonden in de Dominicaanse Republiek​​.
  9. Hoe Kan Men Amberjuwelen Stijlvol Integreren in Dagelijkse of Speciale Outfits? Amberjuwelen, met hun warme tinten en natuurlijke uitstraling, kunnen een unieke touch toevoegen aan zowel casual als formele outfits. Ze kunnen goed gecombineerd worden met zowel neutrale als felle kleuren en voegen een tijdloze elegantie toe aan elke look.

  bekijk onze collectie : https://www.ochahlii.be/collections/barnsteen-amber

  bronnen : minedat en wikepêdia

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen

  Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.